Siyez Buğdayı (Taneli) 25 Kg.
Taneli Siyez Buğdayı Kabuğu ayrıştırılmıştır.
Un yapımına uygun üründür.
Siyez nedir?
Siyez; Hububatlardan buğdayın atası ve en doğal olanıdır.
Triticum boeoticum türünden yabani buğday türünün kültüre alınmış formudur. Triticum dicoccum buğdayı ile birlikte erken dönemde kültüre alınan buğdayın genetik yapısı bazı kaynaklara göre 12 bin yıl, bazı kaynaklara göre ise 10 bin bin yıl boyunca hiç bozulmamıştır.10 bin yılda pek çok şey değiştiği ama siyezin genetik yapısının değişmemesinin nedeni tek başakçıklı ve sık bir kavuz yapısı olmasıdır.Bu sık kavuz yapısı hastalıklara ve zararlılara karşı bir dayanıklılık geliştirmiştir. (Siyezin Nuh (A.S)ın gemisinde bulunan tohumlardan olduğu ileri sürülmektedir. Siyezin uzun yıllardır Fransa, Orta Balkanlar, Fars ve Türkiyede ekiminin yapıldığı bilinmektedir. Türkiyede de çok yoğun ekim imkanı bulduğu ve daha lezzetli yetiştiği yer Kastamonu’dur. Kastamonuda da en çok ekili olduğu alan Devrekani’dir. Ayrıca, Seydiler, Ağlı, İhsangazi ilçelerinde ekilir. Türk Marka ve Patent Kurumu tarafında SİYEZ BUĞDAYI, SİYEZ BULGURU VE SİYEZ UNU için ÇOĞRAFİ ALAN İŞARETİ kullanma hak ve yetkisi verilmiştir. (şirketimiz Devrekani Deva Gıda Ltd.Şti.nin DEVREKANİ DEV. A Markalı siyez ürünleri Coğrafi Alan İşareti kullanma hakkına sahiptir.)
Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Güran Ünal, siyez buğdayının doğal ortamında ilaçsız, gübresiz büyüyebilen tek tahıl türü olduğunu belirterek, "…Bilimsel çalışmalarda glisemik indeksinin (karbonhidratların kandaki glukoz düzeylerine olan etkisini ölçme sistemi) çok düşük, protein, lif değerlerinin ise yüksek olduğunu belirtmiştir. Siyez bol miktarda antioksidan içerir, Antioksidanın yaşlanmayı ve kanseri engellemesinden bahseden oldukça fazla yabancı yayınlar vardır…" tespitinde bulunmuştur.
SİYEZ; Genetik yapısının değişmemiş olması, antik tür olması, besin değerlerinin zenginliği vb. özelliklerinden dolayı Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından PROSEDİO seçilmiştir.
SİYEZİN HAMMADDE ÜRETİMİ, TEDARİK VE STOKLAMASI
Ekim zamanı :(Bahar öncesi ekilmektedir. İdeal zaman Ekim ayıdır)
Gübre ve ilaçlama: (Tamamen müstahsilin –çiftçinin- insiyatifinde olarak zirai ilaç ve Fenni Gübre kullanılabilmektedir. Ancak kesin olarak bilinen bir şey şu ki; siyez üretiminde diğer hububatlara göre çok daha az ilaç ve gübre kullanılmakta hatta bazı zirai alanlarda gübre ve zirai ilac kullanılmasına gerek kalmamaktadır.)
Hasat zamanı: (Temmuz ayı ortasından itibaren Ağustos sonuna kadar üretimi yapılır)
Şirketimizce Satın Alma ( Tedarik) ve depolama : (Genellikle sözleşmeli ekim yaptırdığımız Müstahsilden KAVUZLU haliyle alınmaktadır. Satın alınan siyez buğdayı HACCP kurallarına uygun hazırlanmış SİYEZ ALIM ŞARTNAMESİNE göre teslim alınır ve depolanır.)
SİYEZ BUĞDAYININ FAYDALARI
Besin değeri yüksek, özellikle A-B-E vitaminleri yönünden zengin, gulteni düşük, protein değeri yüksektir. İyi bir diyet besini olan siyezin karbonhidrat değeri düşüktür. Lif bakımından oldukça zengin bir gıda olan siyez bu yapısından dolayı sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakları temizleyici özelliği bulunmaktadır.
Kan şekerini daha stabil tutar, kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, kolon kanserine karşı koruyucu etkisi vardır.
Pirinç yerine daha sağlıklı bir seçim olabilir
Anne sütünü artırır, radyasyona karşı dayanıklı olarak bilinir
Kabızlık şikayeti olanlar siyezi yüksek lif ve posa içermesi nedeni ile tercih edebilirler
Siyezden yapılan “Siyez Unu” günümüzde bir çok unlu gıda mamülleri ile karşımıza çıkmakta, aynı zamanda bulgur olarak da tüketilmektedir.
SİYEZİN TESİSİMİZDEKİ ÜRETİM AŞAMALARI (ÜRÜNE DÖNÜŞTÜRME)
1-Çiftçiden HACCP şartlarında aldığımız siyezler kalite sınıflandırmasına göre anbara stoklanır.
2-Anbara alınan siyez, içindeki taş-toprak, buğday, fiğ, saman gibi yabancı maddelerinden ayrıştırmak için Yüksek tonajlı selektörden geçirilir.
3-Sellektörden çıkmış siyez dışı yabancı maddelerden buğday, çavdar, tırtıkale gibi maddeler yem hammaadesi olarak ayrılarak yem fabrikasına gönderilir.
Taş-toprak, saman gibi yabancı maddeler de üretim firesi olarak ayrılır.
Selektörümüzden 12 çeşit ayrıştırma yapma imkanı vardır.
4-Peyderpey yabancı maddelerinden ayrıştırılmış siyez yapılacak üretim amacına göre 1-yeniden ekim için, 2-Bulgur yapımı için 3- taneli hale getirilip un yapmak için kullanıma hazır hale gelmiştir.
5-Sellektörden geçen siyez, Taneli yani Soyulmuş Buğday haline geçirilip un yapmak veya taneli halde satış için DEVREKANİ DEVA SİYEZ ÜRÜNLERİ MAMUL-YARI MAMUL biriminde işleme tabi tutulur. Bu birimde TAŞAYIRICI makineden geçirilme, kabuk soyma, yabancı maddelerinde ayrıştırma işleminden sonra TANELİ SİYEZ elde edilmiş olur. Temizleme ve ayıklama işleminden geçen siyez artıklarından yem hammaddesi olabilecekler kalite kontrol sonrası yem fabrikasına sevk edilir. Atıklar fire olarak ayrılır.
6-Tane siyez satış için stoklanır ve/veya satış için sevk edilir. Doğrudan un öğütüm birimine (TAŞDEĞİRMEN deposuna) sevk edilir.
6-Ahşap değirmen deposunda yeterli bir süre bekletilen taneli buğday talep VE ihtiyaç durumuna göre :
AZ KEPEKLİ (80-85 randımanlı) UN, ÇOK KEPEKLİ (%99,7 randımanlı) TAM TANE SİYEZ BUĞDAY UNU, özel siparişlere göre daha ince elekten geçirilerek ÖZEL UN elde edilir.
Yorum
Şu an için müşteri yorumu yok.